Stowarzyszenie Traffic Design rozpoczęło swoją miejską aktywność od malowania murali w 2011 roku. Wraz z kolejnymi edycjami Festiwalu oraz projektami w przestrzeni publicznej działania organizacji rozszerzały się. Zainteresowanie zyskały w szczególności miejskie detale takie jak: szyldy, rzeźby czy bramy. Po bardzo intensywnym roku (3 bramy, 2 murale, 2 płaskorzeźby, warsztaty i wydarzenia kulturalne) przyszedł czas na ostatni projekt w 2016.

Wybraliśmy Redłowo, ponieważ jest to bardzo dynamicznie rozwijająca się dzielnica. Stanowi też ważny węzeł komunikacyjny - mówi Monika Domańska, ze Stowarzyszenia Traffic Design - Chcielibyśmy, aby neon stał się nowym charakterystycznym punktem orientacyjnym w tej przestrzeni. Może wyrośnie na miejsce spotkań niczym zegar pod urzędem?

Projekt powstał we współpracy z mieszkańcami bloku przy ulicy Kaczewskiej 20, gdzie umiejscowiono instalację. Opowieści zebrane podczas konsultacji wpłynęły na ostateczny wygląd neonu. Dwie komunikujące się rybki odnoszą się do historii o sąsiedzkich więziach. Mieszkańcy wspominali ludzi zaangażowanych w życie budynku i okolicy - akcje wspólnego sadzenia drzew, odśnieżania i dyżurów. Obecnie grodzone osiedla powstające w okolicy i większa anonimowość mieszkańców powoduje, że ciężej jest się spotkać z drugim człowiekiem.

Projekt wpisuje się w charakterystyczny dla Gdyni modernizm poprzez geometryczną formę wykreśloną na bazie przecinających się kół - mówi Mateusz Żywicki, projektant neonu ze studia Typy - Chcemy tym działaniem propagować dobre praktyki projektowe i zwrócić uwagę na estetykę przestrzeni publicznej oraz wartość dobrej grafiki użytkowej w tej przestrzeni.

Neon został sfinansowany przez Centrum Designu Gdynia w ramach grantu na zadania z zakresu kształtowania przyjaznej przestrzeni publicznej.

Foto: Rafał Kołsut

Monika Domańska

kontakt@trafficdesign.pl

Mapa Sentymentalna Orłowa
Dawne letnisko widziane oczami mieszkańców. Poznajcie Orłowo, gdzie Król sprzedaje ciastka z kremem, na zamarzniętym stawie trenują lokalni hokeiści i gdzie za miłe chwile na tarasie płaci się podatek od luksusu.
Festiwal Traffic Design vol. 6 zakończony
FESTIWAL TRAFFIC DESIGN vol. 6
10-24 czerwca 2016Szybki marsz z wyciągniętą ręką, by rytmicznie przejechać dłonią po długim ogrodzeniu, spotkanie w bramie, szukanie skarbów zagubionych w ściekowej kratce. Taki będzie tegoroczny Festiwal Traffic Design – skoncentrowany na miejskim detalu, rzeźbie, metaloplastyce.
tuBAZA gra w zielone!
15 maja na gdyńskich Kolibkach odbędzie się całodniowy piknik pod nazwą Graj w Zielone. Wydarzenie potrwa od 11 do 19 a w programie przewidziano m.in.: zlot foodtrucków, 2 strefy muzyczne, aktywności sportowe, warsztaty oraz wyprzedaż bagażnikową.