RE:DESIGN

Część praktyczna

Po majowych warsztatach, na których uczestnicy zapoznali się z technikami tworzenia szyldów, dobrymi praktykami w zakresie projektowania zewnętrznej identyfikacji oraz poznali najciekawsze przykłady z Polski i ze świata, powracamy z drugą – praktyczną – częścią akcji Re:designu.

Tym razem projektanci zadziałają w przestrzeni tworząc nową identyfikacje na dwóch budynkach w centrum miasta. W jednym z nich przy ulicy Starowiejskiej mieści się zakład naprawy maszyn do szycia, w drugim znana dobrze gdynianom YMCA przy ulicy Żeromskiego.

Re:designem zajmą się dwie ekipy Stowarzyszenie Traffic Design oraz zaproszeni do współpracy projektanci.

– Wspólnie z Filipem Piaseckim zajmiemy się oczyszczeniem z chaosu informacyjno-reklamowego gdyńskiego budynku YMCA. Naszym priorytetem jest, by informacje dotyczące funkcjonowania budynku przedstawić w sposób godny, który przede wszystkim uszanuje projekt architektoniczny Stefana Kozińskiego i Bohdana Damięckiego z przełomu lat 40 i 50. Obecnie treści banerów „atakują” formą, ale jednocześnie są nieczytelne oraz często nieaktualne. Koncepcja zakłada stworzenie spójnego systemu informacyjnego, który estetycznie wpiszę się w modernistyczny styl architektury, a praktycznie umożliwi w przyszłości dokonywanie zmian w sposób kontrolowany i niedrogi. Na budynku - jako nadrzędna informacja - znajdzie się również szyld „YMCA”, gdyż właśnie z nazwą tej organizacji jest on od zawsze identyfikowany – mówi grafik Adam Ignaciuk.

Podobnie zadziałają graficy ze Stowarzyszenia Traffic Design, dzięki którym nową identyfikację zewnętrzną otrzyma zakład napraw maszyn do szycia. Miejsce zostało wybrane ze względu na ciekawą lokalizację, ale i nietypowy, rzadko spotykany profil działalności. Akcja zakończy się 12 lipca wraz z tegorocznym Festiwalem Gdynia Design Days.

Projekt jest współfinansowany przez Centrum Designu Gdynia oraz Park Naukowo Technologiczny.

redesign.png

Traffic Design 2014 - podsumowanie projektów

Jedenaście nowych murali, nowy szyld na jednym z budynków oraz odświeżony, wchodzący w dialog z podróżnymi peron stacji SKM. Do tego dwie wystawy zagranicznych artystów i współpraca z paryską galerią 42b. Z końcem lata podsumowujemy działania Traffic Design 2014.