Traffic Design 2014 - podsumowanie projektów

Jedenaście nowych murali, nowy szyld na jednym z budynków oraz odświeżony, wchodzący w dialog z podróżnymi peron stacji SKM. Do tego dwie wystawy zagranicznych artystów i współpraca z paryską galerią 42b. Z końcem lata podsumowujemy działania Traffic Design 2014.

Nowe obrazy na ulicach miasta

Od czterech lat flagowym projektem Stowarzyszenia Traffic Design jest festiwal sztuki miejskiej, na który zapraszamy artystów z całego świata. Tym razem Gdynię odwiedzili między innymi włoski duet Stan & Lex, Pastel i Elian – artyści z Argentyny, Knarf z Austrii, ABCDEF z Niemiec i Francuzi Zoer & Velvet.

Nowe prace powstały przy Alei Zwycięstwa, ulicy Abrahama, Dworcowej i Mściwoja. Artyści zaprezentowali różne style i techniki tworzenia wielkoformatowych malowideł. Tym razem można ich było spotkać nie tylko podczas pracy, ale także podczas wydarzeń towarzyszących festiwalowi – zorganizowanemu w legendarnym lokalu „U Wikarego” otwarciu festiwalu, podczas solowej wystawy Knarfa połączonej z malowaniem na żywo (i emocjonującym meczem piłki nożnej) w tuBAZIE oraz na finisażu, który odbył się w Wozowni.

Inne myślenie o identyfikacji w przestrzeni publicznej

Tego lata postanowiliśmy także przyjrzeć się identyfikacji wizualnej na miejskich budynkach. Wraz z Centrum Designu Gdynia i Pomorskim Parkiem Naukowo Technologicznym zorganizowaliśmy warsztaty szyldziarskie. W ramach akcji RE:DESIGN projektanci Adam Ignaciuk i Filip Piasecki stworzyli nowy szyld na budynku YMCA, którego fasada została oczyszczona ze szpecących wielokolorowych banerów i odmalowana, tak by przywrócić budynkowi jego pierwotny charakter.

Traffic Design w podróży

Po rocznej przerwie wróciliśmy także na stacje SKM, tym razem z projektem realizowanym razem z architektem Filipem Kozarskim i grupą niestrudzonych wolontariuszy. Stacja zyskała nowy wygląd z ujednoliconą gamą kolorystyczną, nowymi szyldami oraz interaktywnymi witaczami, które wyposażone w czujnik ruchu, aktywują się, gdy pasażerowie znajdą się w ich pobliżu. Część z komunikatów utworzyli także sami użytkownicy stacji - internauci, którzy wypowiedzieli się w internetowej sondzie.

– Jako firma często angażujemy się w projekty rewitalizacji miejskiej przestrzeni. Jesteśmy szczęśliwi, że i tym razem ten świetny i niekonwencjonalny pomysł został „ożywiony” przy pomocy naszych farb. Gratulujemy projektantowi, a użytkownikom stacji życzymy przyjemnych wrażeń estetycznych – mówi Kamil Kazimierczak, marketing manager firmy Flügger Fraby, która włączyła się w nasze działania na stacji Redłowo SKM i podczas Festiwalu Traffic Design.

Wschodnia inspiracja paryskiego artysty

Sezon 2014 zakończyliśmy pierwszą współpracą z francuską galerią sztuki 42b oraz paryskim artystą Hopare. W ramach wizyty 42b w Polsce zorganizowana została wystawa prac z wernisażem połączonym z malowaniem na żywo. Hopare stworzył też mural na budynku Fundacji Adape. Na początku przyszłego roku artyści reprezentujący Stowarzyszenie Traffic Design zaprezentują swoje prace w Paryżu.

Zima w tuBAZIE

Lato to nie koniec działań Traffic Design. Na chłodniejsze miesiące przenosimy się do naszej siedziby w tuBAZIE w Gdyni, gdzie prowadzimy warsztaty, organizujemy wystawy i spotkania artystyczne oraz planujemy kolejny festiwal. Z nowymi projektami i kolejnymi artystami i piątą edycją Traffic Design powracamy w czerwcu.

Screenshot_2014-10-06_at_12.27.40_PM.png

SC_Szyman.jpg

VeraKing.jpg

Elian.jpg

kasa_kasa.jpg

Seikon.jpg

Sten_Lex.jpg

Rewitalizacja stacji Redłowo SKM

Ujednolicona kolorystyka, nowe szyldy, ład informacyjny oraz interaktywne wyświetlacze, które wchodzą w dialog z podróżnymi - tak po rewitalizacji wygląda stacja Redłowo SKM.