Traffic Design w Gdynia Infobox

W tym roku majówkę w Gdynia Infobox inauguruje popołudnie ze Stowarzyszeniem Traffic Design. 1 maja od 12:00 do 16:00 będzie można m.in. obejrzeć wystawę i przejść się szlakiem murali, wziąć udział w nowych zajęciach pt. Typowe Miasto i podziałać w mobilnym warsztacie sitodruku.

Warsztaty “Typowe Miasto” będą swoistą zabawą typograficzną dla dzieci i młodzieży. “Chcielibyśmy, aby uczestnicy wspólnie utworzyli coś na kształt panoramy, ilustracji miasta. Warsztatowicze będą tworzyć elementy miasta przy pomocy przykładowych liter reprezentujących ich różnorodny charakter, aby rozszerzyć pole kreacji. Dzięki temu łatwiej będzie im dostrzec, że groteskowe boldowe E może być przejściem dla pieszych, a lekka pisanka np. skocznym pieskiem” - mówi Vera King, pomysłodawczyni zajęć. Warsztaty skupią się kolorystycznie na czerni i bieli by uwypuklić formę liter i pokazać, że wesoło może być także bez przesytu kolorów, co jest szczególnie ważne w działaniach obecnych w przestrzeni publicznej.

Na trawniku przed Infoboxem rozgości się warsztat mobilnego sitodruku. Od 13:00 chętni będą mogli własnoręcznie nadrukować artystyczne grafiki na przyniesione ubrania i materiały lub na ekologiczne torby, które zapewni Stowarzyszenie. Ponadto przestrzeń przed Obserwatorium Zmian wypełnią instalacje przestrzenne oraz galeria zdjęć murali, szyldów oraz miejsc rewitalizowanych przez Traffic Design. W punkcie Info będzie można zasięgnąć informacji o 5 edycji festiwalu, który odbędzie się między 8 a 28 czerwca 2015.

Muzykę na żywo zapewni znana trójmiejska DJ’ka DIA, która przygotuje letni set inaugurujący majówkowy weekend. Podczas wydarzenia odbędzie się również premiera filmowej zapowiedzi festiwalu Traffic Design, którą przygotuje Maciej Salamon - artysta wizualny z Gdańska, członek grupy artystycznej Krecha oraz wykładowca Gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych. Poza trailerem będzie można też oglądać dotychczasowe materiały video z 4 ubiegłych edycji Festiwalu Traffic Design.

12:00-14:00 Typowe Miasto (dla dzieci w wieku 8-12)
12:30-13:30 I wycieczka po galerii murali
13:00-16:00 Mobilny warsztat sitodruku
14:00-15:00 II wycieczka po galerii murali
14:00-16:00 Typowe Miasto (dla młodzieży w wieku 12-16)

Na warsztaty obowiązują wcześnie zapisy. Formularz będzie dostępny na stronie www.fb.com/trafficdesign

Wydarzenie finansuje Miasto Gdynia.

DJ_DIA.jpg

wizualizacja.jpg

mobilne_sito_1.jpg

mobilne_sito.jpg

Premiera filmu RURALES  piątek, 8 maja 2015 godz. 20.00 tuBAZA

Stowarzyszenie Traffic Design zaprasza na premierę krótkometrażowego filmu „Rurales”. Przyjdźcie i zobaczcie jak związani na co dzień z ulicami miasta street artowcy odnaleźli się na polskich wsiach i w małych miasteczkach.