Sentymentalne historie z Grabówka

W niedzielę 10 września Stowarzyszenie Traffic Design zaprasza na wernisaż 4 edycji projektu map sentymentalnych. O 15:00 spod Szkoły Podstawowej nr 17 (ul. Grabowo 12) ruszy spacer szlakiem wspomnień lokalnych seniorów.

To już czwarta odsłona map sentymentalnych. Wcześniejsze edycje prezentowały nieznane oblicze ul. Starowiejskiej, Oksywia oraz Orłowa. Tym razem w centrum opowieści znalazł się Grabówek - dzielnica położona blisko Śródmieścia, jednak dla wielu gdynian wciąż nieznana.

Podczas niedzielnego spaceru uczestnicy odkryją m.in. historię włoskich zadymiarzy, którzy skradli serca niejednej mieszkance Grabówka. Dowiemy się również jakie zabawy dziecięce cieszyły się największą popularnością na dzielnicy, kim był budzący sensację lokalny trumniarz oraz z czego (poza lodami) słynął Kwaśniak. Nie zabraknie także historii wojennych oraz wspomnień Grudnia '70.

Chcemy zachęcać ludzi to zejścia z utartych szlaków. Wiele gdyńskich dzielnic posiada sekretny urok i fascynujące historie. Odkrywamy je po to, by zbliżyć do siebie pokolenia. Młodych, miejskich odkrywców zaznajomić z wspomnieniami starszych mieszkańców dzielnicy.

Monika Domańska, koordynatorka projektu

W ramach projektu powstała publikacja o Grabówku autorstwa Very King ze zdjęciami Rafała Kołsuta. Limitowana edycja zeszytu o dzielnicy będzie dostępna podczas niedzielnego spaceru. Wydawnictwo jest bezpłatne i po wycieczce zostanie opublikowane na stronie www.trafficdesign.pl, gdzie będzie dostępne dla osób, które chcą odkrywać Grabówek na własną rękę.

Projekt jest finansowany przez Miasto Gdynia.
FullSizeRender.jpg

Sentymentalny spacer po Grabówku

Po Starowiejskiej, Oksywiu i Orłowie, przyszedł czas na kolejną, czwartą już odsłonę map sentymentalnych. Tym razem zapraszamy na spacer na Grabówek –...

Attachments

Download All

warsztaty seniorzy

image | 7.45 MB

sentymentalny spacer

image | 415 KB

figurka Grabówek

image | 1.62 MB

Grabówek grafika

image | 118 KB

Check your inbox for a subscription confirmation email.
By confirming your subscription you will receive the latest content published on this website and consent to your information being securely processed and stored.