:DobryZnak

Mastercard i McCANN Worldgroup uruchomiły platformę :Dobry Znak dla małej przedsiębiorczości i poprawy krajobrazu polskich miast.

•  dobryznak.org to platforma skierowana do właścicieli małych firm przygotowana we współpracy ze stowarzyszeniami Traffic Design i Miastodwa.
  • Platforma zawiera porady z zakresu marketingu i zarządzania witrynami lokali użytkowych oraz umożliwia przedsiębiorcom nawiązanie kontaktu z projektantami i wykonawcami szyldów i witryn.
  • Akcji towarzyszy ogólnopolski konkurs dla przedsiębiorców, w którym główną nagrodą są renowacje szyldów przeprowadzone przez Stowarzyszenie Traffic Design.
  • W ramach inauguracji kampanii organizatorzy zmienili wygląd witryn 6 lokali usługowych przy ul. Puławskiej 132B w Warszawie.
  • Pierwszy etap kampanii potrwa do końca lipca i obejmuje digital, radio, OOH oraz działania PR. Za koncepcję i realizację odpowiada warszawski oddział McCANN Worldgroup.
Dobry znak, lepsza komunikacja
Coraz więcej polskich miast stara się uporządkować chaos w przestrzeni publicznej, wprowadzając uchwały krajobrazowe. Ich zapisy nakładają na użytkowników lokali obowiązek wpisania wyglądu witryn w założone przez ustawodawcę ramy. Pomocą dla przedsiębiorców, którzy chcą odświeżyć swój lokal z zewnątrz, zarówno przed, jak i po wprowadzeniu regulacji prawnych, ma być platforma dobryznak.org. Znajdują się na niej porady dotyczące estetyki witryn i szyldów oraz przede wszystkim spis projektantów i wykonawców tablic reklamowych wraz z bezpośrednim do nich kontaktem. Oprócz części dotyczącej szyldów, na stronie można także znaleźć dział z poradami ogólnymi, dotyczącymi marketingowego wsparcia biznesu. Inicjatywę promują działania reklamowe obejmujące: digital, radio, OOH oraz działania PR. Za koncepcję i realizację odpowiada warszawski oddział McCANN Worldgroup.
Rewolucja na Puławskiej
Inauguracja kampanii odbyła się w Warszawie przy ulicy Puławskiej 132B, przy której znajduje się 6 lokali usługowych. W ciągu trzech miesięcy na parterze kamienicy przeprowadzone zostały prace remontowe. Wszystkie lokale otrzymały nowe szyldy i naklejki na witryny, a 2 z nich – nowe neony. Odświeżona została również elewacja budynku. Efekty prac oraz wywiady z właścicielami lokali zobaczyć można w spocie promującym inicjatywę.
Nowy szyld na start
W ramach akcji odbywa się również ogólnopolski konkurs dla małych przedsiębiorców korzystających z terminali do obsługi transakcji bezgotówkowych. Główną nagrodą w konkursie jest przygotowanie nowych szyldów dla zwycięskich lokali przez stowarzyszenie Traffic Design, działające na rzecz poprawy przestrzeni publicznej. Przedsiębiorcom biorącym udział w projekcie, którzy nie oferują obecnie swoim klientom możliwości płacenia kartą czy telefonem, oferowana jest pomoc w ramach działalności Fundacji Polska Bezgotówkowa, dzięki której mogą wdrożyć nowoczesne płatności w swojej firmie i nie ponosić kosztów związanych z instalacją terminala oraz prowizją za transakcje bezgotówkowe przez 12 miesięcy.

„:DobryZnak to kolejna inicjatywa Mastercard, odnosząca się do naszej filozofii Priceless. Zgodnie z nią, Mastercard dostarcza bezcennych emocji, doświadczeń, a także pomaga posiadaczom naszych kart i partnerom biznesowym zapoczątkować coś bezcennego, zgodnie z hasłem „Start Something Priceless”. W przypadku :DobregoZnaku, tym elementem jest zmiana identyfikacji wizualnej punktów handlowych oraz usługowych, udostępnienie im najnowszych technologii płatniczych, a co za tym idzie – pomoc w rozwoju ich biznesu. Z kolei, z perspektywy mieszkańców miast, bezcennym efektem akcji jest poprawa jakości wizualnej przestrzeni publicznej, a więc przyjemniejsze otoczenie.”

mówi Marta Życińska, dyrektor ds. marketingu i komunikacji na Europę Środkowo-Wschodnią w Mastercard Europe.

Andrzej Rysuje, ASZdziennik zmienia logotyp
Kampanię reklamową wspierają działania PR. Patronem Medialnym Akcji jest wydawnictwo Polska Press. Inicjatywę promują 3 rysunki przygotowane przez Andrzej Rysuje, które stanowią komentarz do: zjawiska tzw. szyldozy, problemu z brakiem terminali płatniczych w lokalach usługowych oraz zagadnienia uchwał krajobrazowych. W promocję platformy organizatorzy zaangażowali także redakcję ASZdziennika, która w ramach pierwszej z trzech odsłon wspólnych działań zmieniła font w swoim logotypie oraz nagłówkach artykułów na stronie głównej, na wybrany przez designerów z McCann Worldgroup i zgodny z ideą kampanii.

Zrobić coś z tą nieszczęsną szyldozą - to myśl, która pojawia się w głowie większości kreatywnych. Mamy to szczęście, że wspólnie z Mastercard mogliśmy przejść do działania. Dzięki współpracy z Miastodwa i Traffic Design udało nam się stworzyć platformę, która może faktycznie pomóc właścicielom małych lokali, a długodystansowo wpłynąć również na poprawę estetyki polskich miast. Dla naszej agencji to również ciekawe wyzwanie, mogliśmy się sprawdzić na nowym polu - byliśmy odpowiedzialni nie tylko za nie tylko za strategię i egzekucję wszystkich działań reklamowych wokół platformy :DobryZnak,, ale również za … renowację parteru kamienicy.

mówi Bartek Klimaszewski, Dyrektor Kreatywny McCANN Worldgroup.

Inicjatywę :DobryZnak przygotowaną przez Mastercard we współpracy z Miastodwa i Traffic Design, wspierają także stowarzyszenia: Miasto Jest Nasze, Miasto moje, a w nim, a także Polish Graphic Design Awards.

Więcej informacji o kampanii znaleźć można:
- na stronie dobryznak.org.
- profilu :DobryZnak na Facebook’u

_dobryznak_baklazan_4.jpg

_dobryznak_aledobrepiwo_4.jpg

Szyldoza mieszkancy.png

PUŁAWSKA PO RENOWACJI.jpg

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.