Biennale Traffic Design: działania artystyczne, estetyzacyjne i edukacyjne w przestrzeni publicznej

Gdynia, 30.08-15.09

• Program Biennale jest stworzony w oparciu o rekomendacje z badań potrzeb mieszkańców Gdyni: wprowadzanie eleganckiego detalu architektonicznego, odnawianie elewacji, porządkowanie przestrzeni publicznej.
  • Do udziału w Festiwalu zaproszono między innymi: Oskara Ziętę i Threedotstype, Studio UVMW, Grzegorza Piątka.
  • W ramach festiwalu wykorzystane będą różne techniki: rzeźba architektoniczna, sgraffito, instalacja artystyczna, neon, projekt cyfrowy.
  • Działania artystyczne uzupełnia program wydarzeń okołofestiwalowych: debata, prezentacje, warsztaty, gra miejska, wernisaże, sekretne pokazy filmowe, spotkania z twórcami.
  • Biennale jest przeformułowaną wersją Festiwalu Traffic Design, organizowanego od 2011 roku.

Robimy Biennale, by miasto było piękniejsze

Stowarzyszenie Traffic Design działa aktywnie w przestrzeni miejskiej od 8 lat. Zmieniając formułę festiwalu z corocznej na biennale, organizatorzy zdecydowali się sprawdzić jak ich realizacje są odbierane przez mieszkańców. Zewnętrzna firma przeprowadziła badania, na podstawie których zostały stworzone rekomendacje do dalszych działań. Ponad 80% badanych pozytywnie ocenia projekty stowarzyszenia, respondenci chętnie widzieliby w przyszłości więcej odnowionych elewacji i projektów wprowadzających ład w przestrzeń publiczną.

Projektujcie więcej detali związanych z nazwami ulic i numerami domów – takie projekty są bardzo dobrze odbierane i oczekiwane przez badanych – szczególnie metaloplastyka połączona z jakąś formą oświetlenia (np. podświetlane klosze z numerami kamienic). Takie projekty będą porządkować przestrzeń (ujednolicenie tabliczek, numerów) i będą podkreślać charakter danego miejsca.

Cytat z rekomendacji pracowni badawczej Inny Format

Wynik badań są dla organizatorów ważnym głosem i początkiem debaty, która ma być kontynuowana podczas Biennale:

Chcemy zapoznać gdynian i środowisko trójmiejskie z głosami takich osób jak Grzegorz Piątek (architekt znany z aktywnych działań na rzecz przestrzeni publicznej), Tomasz Osięgłowski z biura projektowego Ultra Architects, które zasłynęło z odmalowania jednego z poznańskich powojennych bloków na  stonowane barwy, czy Paweł Jaworski organizator akcji „Żywa Ulica”, której celem jest przywracanie przestrzeni pieszym. Będą oni jednymi z gości wydarzeń okołofestiwalowych: debaty organizowanej razem z Weekendem Architektury i szoł&tell, które odbędzie się 6 września w tuBAZIE.

mówi Natalia Kaczor ze Stowarzyszenia Traffic Design

Projektanci na ulicach Gdyni

Do realizacji projektów artystycznych zaproszeni zostali przede wszystkim artyści na co dzień kojarzeni z grafiką projektową. W mieście powstaną realizacje: Syfon Studio, czy UVMW. Pojawi się również instalacja artystyczna „Zażółć gęślą jaźń” stworzona we współpracy z jednym z najbardziej znanych polskich designerów: Oskara Zięty z Marianem Misiakiem z Threedotstype.

Dobór technik i filozofia działań artystycznych jest wynikiem poszukiwań detalu architektonicznego w modernizmie w całym kraju i materiałów zebranych do wystawy „Dowody zbrodni”. Jedna z elewacji zostanie rozrzeźbiona za pomocą gresu, na kolejnej powstanie sgraffito.

W tym roku całkowicie rezygnujemy z realizacji muralowych, próbujemy za to odpowiedzieć na potrzebę indywidualizacji i poprawy wizerunku powojennych bloków mieszkalnych. Frontowa elewacja jednego ze śródmiejskich budynków zostanie odmalowana według projektu Jacka Rudzkiego z uwzględneniem rysunku architektonicznego, zastosowaniem stonowanych barw. Elementem artystycznym i dekoracyjnym będzie minimalistyczny wzór graficzny naniesiony na ścianę.

mówi Jacek Wielebski, kurator Biennale

Na nowo odkrywamy dzielnicę portową

Traffic Design odchodzi od realizacji, z którymi jest kojarzone, czyli od muralizmu i realizacji z obszarów street artu, ale powraca do miejsca, w którym zaczęła się historia festiwalu, czyli do dzielnicy Portowej u zbiegu ulic Św. Piotra i Żeromskiego, gdzie dziś tworzy się zalążek tutejszego życia artystycznego  – to tutaj odbędzie się wernisaż otwierający Biennale 30.08 składający się z 3 wystaw: zbiorowej wystawy sitodruków artystów realizujących projekty miejskie, wystawy nawiązującej do gdyńskiego modernizmu stworzonej przez Less Studio oraz projektu cyfrowego: wizualizacji odmalowanych z pastelozy blokowisk.

W edukacji siła

Podczas Festiwalu odbędą się również wydarzenia dla uczestników z różnych grup wiekowych: warsztaty dla młodych architektów, warsztaty fotograficzne, gra miejska oraz propozycja dla najmłodszych: „Wspólne nie znaczy niczyje” – zajęcia o przestrzeni publicznej dla dzieci. Działania edukacyjne są istotnym elementem programu Biennale. Te skierowane do dzieci stanowią kontynuację filozofii, którą zapoczątkowała zeszłoroczna, zapowiadająca wydarzenie realizacja ze żłobka „Niezapominajka”, by o estetyce w przestrzeni publicznej mówić już najmłodszym jej użytkownikom i prezentować dobre przykłady projektowania również dla tej grupy wiekowej.

Wydarzenie jest współfinansowane przez Miasto Gdynia.

O Stowarzyszeniu Traffic Design

Stowarzyszenie Traffic Design prowadzi działania projektowe i edukacyjne skoncentrowane wokół estetyki i sztuki w przestrzeni publicznej. Nasze flagowe projekty to Festiwal, który od 2011 roku odbywa się w Gdyni oraz re:design realizowany od 2014 roku. Na swoim koncie mamy kompleksowe realizacje estetyzacyjne w Trójmieście, Warszawie oraz w mniejszych miastach. Murale, szyldy, projekty artystyczne realizujemy całościowo, nadzorując fazę projektową i wykonawczą. Działamy w wielu technologiach takich jak: metaloplastyka, neon, malarstwo. Prowadzimy również warsztaty dla artystów i projektantów oraz osób mających wpływ na wygląd przestrzeni publicznej (przedsiębiorcy, pracownicy branży reklamowej, urzędnicy).Nasze działania zostały uhonorowane nagrodą Towarzystwa Urbanistów Polskich oraz statuetką Design Alive Awards.

żłobek fot. Rafał Kołsut.jpg

Metaloplastyka fot. Rafał Kołsut.jpg