Otwarcie Biennale Traffic Design

Już w najbliższy czwartek imprezą w dzielnicy portowej rozpocznie się Biennale Sztuki Miejskiej Traffic Design. Na ten wieczór stowarzyszenie Traffic Design przygotowało trzy równoległe wernisaże oraz muzyczne sety DJ-ów Hoaxa i krokodyla.

30.08.2018 FYRTEL ul. Św. Piotra 19 godz. 19.00

Biennale Zajawka

To wystawa zbiorowa z udziałem artystów, którzy w tym roku będą realizować swoje projekty w przestrzeni miejskiej. Swoje prace sitodrukowe zaprezentują między innymi Jacek Rudzki znany jako Znajomy Grafik, Syfon Studio, czy warszawskie UVMW. Artyści, którzy w ramach Biennale tworzą projekty na co dzień zajmują się przede wszystkim grafiką projektową. Wystawa ma na celu przybliżenie uczestnikom Biennale twórczości projektantów.
Plakat wystawy Follow

Follow

To projekt działającego w Trójmieście studia Less. Projektantki przyjrzały się Gdyni poprzez detal. Prace powstały w opozycji do podejścia budowania przestrzeni od ogółu do szczegółu, typowego w klasycznym malarstwie czy rysunku. Na początku została opracowana myśl o detalu i jego charakterze. Niemożliwe do odnalezienia w przestrzeni miasta budynki przedstawione w przygotowanych pracach, zachęcają do odszukania wykorzystanych motywów podczas spaceru. Prace mają popychać nas do poznawania Gdyni w skali mikro, a nie w skali makro – z bliska, prawie dotykając budynków.
Wizualizacja blokowiska przy ul. Wójta Radtkego

Blok. Wizja. Wizka.

W ostatnich dwóch latach Traffic Design uważnie przyglądał się tematowi estetyki w powojennych modernistycznych osiedlach mieszkaniowych. Odmalowanie na biało bloku przy ulicy Lelewela w Gdyni stało się jednym z najpopularniejszych projektów w działalności Stowarzyszenia. Co więcej, zlecone zewnętrznej firmie badanie, wykazało, że według mieszkańców Gdyni wydobywanie bloków z tak zwanej pastelozy powinno być kontynuowane. Traffic Design postanowił przeprowadzić symulację i przemalować widoczne w panoramie miasta blokowiska w Photoshopie. Do projektu zaproszony został architekt na co dzień zajmujący się tworzeniem wizualizacji dla jednego z najbardziej znanych duńskich biur architektonicznych - Karol Borkowski z Astigmatic Studio. Jego prace pokazują jak atrakcyjnie może wyglądać osiedle w ujednoliconych barwach.

Debata: Ocieplanie Wizerunku. Jak modernizować bloki?
8.09.2018 godz. 17.00
Gdyńskie Centrum Filmowe Sala Goplana

Wciąż zastanawiamy się, co może być odpowiedzią na pastelowe projekty realizowane w polskich osiedlach od końca lat 90. Dlatego też wraz z Weekendem Architektury postanowiliśmy zorganizować debatę z udziałem znakomitych znawców tematu: Grzegorza Piątka, Grzegorza Mikę, Tomasza Osięgłowskiego, Kaję Puto i Małgorzatę Kuciewicz, chcemy by paneliści spróbowali poszukać odpowiedzi na pytanie jak powinien przebiegać i co powinien uwzględniać proces modernizacji.

Natalia Kaczor, Stowarzyszenie Traffic Design

IMG_0006_1.jpg

Szoł&Tell
6.09.2018 godz. 19.00
tuBAZA Kolibki Budynek Wozowni

Traffic Design przygląda się miastu nie tylko od strony estetycznej i projektowej. W tym roku po raz kolejny będziemy mogli przyjrzeć się również ważnym kwestiom społecznym. Podczas wydarzenia szoł&tell działający w Polsce aktywiści przygotują prezentacje dotyczące swoich inicjatyw.

W Gdyni coraz więcej mówi się o jakości przestrzeni publicznej. Chcemy zaprezentować działania z innych miast, które mogą być inspiracją do lokalnych zmian. Wystąpi między innymi  Paweł Jaworski pomysłodawca akcji Żywa ulica, który przygotował prezentację pod znaczącym tytułem „W jaki sposób zamienić drogę w ulicę miejską (oraz żyć długo i szczęśliwie pomimo wywołanych konfliktów)?”. Wierzymy, że z doświadczeń Pawła i innych prelegentów uda się wyciągnąć cenne wskazówki do pozytywnych zmian w Gdyni.

Monika Domańska, Stowarzyszenie Traffic Design

W ostatnich latach członkowie Stowarzyszenia wielokrotnie podkreślali znaczenie edukacji w kształtowaniu estetyki w przestrzeni publicznej. Podczas tegorocznej edycji Biennale odbędą się trzy warsztaty skierowane do różnych grup odbiorców: warsztaty graficzne dla architektów, warsztaty dla pasjonatów fotografii z robienia zdjęć architektury oraz warsztaty dla najmłodszych „Wspólne nie znaczy niczyje”.

Nie zabraknie również innych atrakcji. W planach są dwa pokazy filmowe w sekretnych lokalizacjach (w każdy wtorek o godz. 19:00), gra miejska, spotkanie z projektantami identyfikacji baru mlecznego „Słoneczny”. Całość zamknie impreza Blok Party 15.09.

Partnerzy: Miasto Gdynia, Ceramika Paradyż, LCSB.pl rusztowania, mapalu, Willa Wincent

Szczegółowe informacje programowe znajdują się na stronie: www.trafficdesign.pl oraz fb.com/trafficdesign
Zaproszenie na Biennale