Stowarzyszenie Traffic Design wyróżnione przez Fast Company
Stowarzyszenie Traffic Design wyróżnione przez Fast Company

Stowarzyszenie Traffic Design, które działa na rzecz sztuki i estetyki w przestrzeni publicznej zostało wyróżnione w prestiżowym konkursie Innovation by Design Awards 2018 organizowanym przez amerykański magazyn Fast Company. Wśród zwycięzców i wyróżnionych marek znaleźli się tacy giganci jak Microsoft, Google, Airbnb, Adobe oraz IBM.

Projektem wyróżnionym w kategorii Graphic Design and Data Visualization została czwarta edycja re:design, czyli zmiana szyldów warszawskich rzemieślników na Pradze Północ (zrealizowana w ramach działań rewitalizacyjnych Na_prawa Warszawa).
AUTO.jpgMETALE.jpg3P5A6338.jpg3P5A6341.jpg

Fast Company to najbardziej wpływowy magazyn piszący o nowych technologiach, innowacjach w biznesie oraz zmianie społecznej. Jesteśmy bardzo szczęśliwi z tego wyróżniania, szczególnie że wyłoniono nas spośród ponad 2800 projektów zgłoszonych z różnych zakątków świata. Zależy nam na edukowaniu lokalnego rynku w zakresie projektowania graficznego. Design, biznes i innowacje powinny iść ręka w rękę.

Monika Domańska, Stowarzyszenie Traffic Design

Obecnie w Gdyni trwa Biennale Traffic Design w ramach którego powstanie 7 artystycznych realizacji w przestrzeni publicznej. Wszystkie prace zostaną stworzone we współpracy z czołowymi polskimi projektantami oraz markami jak np. Ceramika Paradyż. Po finisażu Biennale, który odbędzie się 15 września o godz. 17:00 na Fyrtlu (Gdynia, ul. Św  Piotra 17-19) Stowarzyszenie rusza do Warszawy na kolejną odsłonę projektu re:design, tym razem odbywającym się na Pradze Południe.
Nowa elewacja projektu Znajomego Grafika (Biennale Traffic Design) foto: Rafał Kołsut

Ta jesień jest dla nas wyjątkowo pracowita. Gdy kończymy Biennale, rozpoczynamy projekt re:design 5 w Warszawie. Działamy także z Mastercard w ramach akcji :DobryZnak, dzięki czemu we Wrocławiu, Poznaniu oraz Lubaczowie pojawią się nowe szyldy dla przedsiębiorców. Potem znów wracamy do Gdyni, aby zrealizować modelowe oczyszczenie kamienicy z reklamy zewnętrznej w myśl uchwały krajobrazowej. Zgłaszają się do nas też kolejne miasta i marki zainteresowane współpracą w 2019 roku.

Monika Domańska

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.