Stowarzyszenie Traffic Design zaprasza na trzecią odsłonę projektu Mapa Sentymentalna. Po rzemieślniczej Starowiejskiej i wojskowym Oksywiu przyszedł czas na Orłowo. Seniorzy którzy wzięli udział w projekcie opowiedzieli nam o dzielnicy pełnej wspomnień: dramatycznych, zabawnych, romantycznych. Ich historie zebrane przez Basię Marchwicką, zostały przeniesione na wykonaną przez artystkę Verę King mapę.

Na co dzień zajmujemy się estetyką w przestrzeni publicznej, ale równie ważne jest dla nas to, co w mieście niewidoczne, a co stanowi o jego charakterze i tożsamości. Dlatego zaprosiliśmy do projektu, tych którzy noszą w sobie nie tylko historię miejsc, ale także wspomnienia – mówi Monika Domańska ze Stowarzyszenia Traffic Design.

Wernisaż mapy odbędzie się 23 października o godzinie 13.00 (start Molo w Orłowie) i będzie połączony ze spacerem (1,5 godziny) z przewodnikiem Michałem Lewandowskim – ekspertem portalu Inne Szlaki.

Projekt jest współfinansowany ze środków Miasta Gdynia.

Monika Domańska

kontakt@trafficdesign.pl

Nowy miejski witacz

Pierwszy od ponad 20 lat neon sekwencyjny rozświetlił dzielnicę Redłowo. Jest to projekt zrealizowany przez Stowarzyszenie Traffic Design we współpracy z Centrum Designu Gdynia.