Metaloplastyczna „Niezapominajka” na koniec Traffic Design 6,5

Metamorfozą budynku żłobka „Niezapominajka” zakończyła się edycja Festiwalu Traffic Design 6,5. Budynek żłobka został odmalowany, a ścianę od strony ulicy Wójta Radtkego zdobi ilustracja metaloplastyczna wykonana według projektu Patryka Mogilnickiego.

Ta realizacja to nie tylko podsumowanie dotychczasowej działalności organizacji i zapowiedź kolejnych odsłon Festiwalu w formule biennale. Zmieniając wygląd żłobka Stowarzyszenie chce również zwrócić uwagę na konieczność edukacji estetycznej od najmłodszych lat. Pokazać, że projekty skierowane do najmłodszych: wnętrza szkół, przedszkoli, place zabaw mogą być estetyczne, nieprzeładowane kolorem i jednocześnie wciąż cieszyć dzieci.
Foto: Rafał Kołsut

Wiemy, że w takim myśleniu o przestrzeni publicznej nie jesteśmy odosobnieni. Przygotowując program naszych dalszych działań zleciliśmy agencji „Inny Format” badanie wśród gdynian mające ocenić nasze dotychczasowe realizacje i wskazać potencjalne drogi rozwoju. Ponad 60% badanych chciałoby abyśmy nadal tworzyli prace metaloplastyczne. Cieszymy się również z tego, że prawie 80% pozytywnie ocenia zmiany wprowadzane przez nas w mieście.

Monika Domańska, animatorka kultury

Foto: Rafał Kołsut

W tym roku w ramach festiwalu Traffic Design 6,5 odbyła się m.in. debata na temat sztuki w przestrzeni publicznej, wernisaż wystawa „Dowody Zbrodni" oraz sekretny pokaz dokumentu „Bloki". Nie rezygnując z całorocznej działalności na rzecz estetyki i sztuki w przestrzeni publicznej Stowarzyszenie Traffic Design obecnie przygotowuje program dużego wydarzenia, jakim będą przyszłoroczne biennale.
Wydarzenie jest finansowane przez Miasto Gdynia.

żłobek_zbliżenie_TrafficDesign.jpg

żłobek_TrafficDesign1.jpg